SWILL container huren

Van bananenschillen tot gekookte aardappelen en van sauzen tot oud brood: elk bedrijf in Nederland met een keuken of kantine heeft te maken met dit type afval. Bij een restaurant, pretpark of verzorgingstehuis is een Swill container huren één van de meest gebruikte afvalbakken. Op deze pagina vindt u alle informatie over Swill, GFT, organisch afval, keukenafval en etensresten. Van inzamelen tot recyclen.

Swill container huren bij Bedrijfsafval Nederland

Bij BedrijfsafvalNederland.nl kunt u een Swill container huren. Wij bieden deze organische afvalbak aan in een 120 liter formaat met verschillende ophaalfrequenties. Als horeca gelegenheid bent u bijvoorbeeld gebaat bij een tweewekelijkse lediging, want er komen veel etensresten vrij. Voor een bedrijfskantine is 1x in de twee weken het keukenafval ophalen wellicht voldoende.

Elk onderneming, instelling of organisatie heeft de verantwoordelijkheid om bedrijfsafval op een goede manier af te voeren. Een Swill container huren is één van de manieren om dit te doen. Organisch afval, keukenresten en voedselafval mogen allemaal in een Swill afvalcontainer.

Swill container 120 liter

De swill container van 120 liter is een compacte, hygiënische oplossing voor het scheiden van organisch afval zoals etensresten, groente- en fruitafval en snijafval. De container is voorzien van twee stevige wielen en een goed sluitend deksel, waardoor geuroverlast en ongedierte worden voorkomen. Dankzij het kunststof materiaal is de container eenvoudig te reinigen en bestand tegen zuren en vetten in organisch afval. De 120 liter variant heeft een afmeting van circa 48 x 55 x 93 cm (b x d x h) en is geschikt voor binnen- én buitengebruik.

Wat is Swill afval?

Swill afval noemen we ook wel organisch afval. Het is een term voor alle soorten voedselafval van horecagelegenheden, cateringbedrijven, zorginstellingen, amusement doorstroomlocaties en bedrijfskantines. Hieronder vallen bijvoorbeeld schillen van groenten en fruit, maar ook restjes rijst, oude soepen, broodjes en friet.

Swill betekenis en afkorting

Vaak wordt er gedacht dat SWILL een afkorting is. Dit is niet het geval. In de Engelse taal is de definitie van Swill ‘spoelen’ of ‘overvloed’. Binnen de afvalbranche is de betekenis van Swill alle organische afvalsoorten, zoals etensrestjes, keukenafval en levensmiddelen, gekookt en ongekookt. Maar er is wel een verschil met GFT afval, daarover meer in dit artikel.

Verschil Swill en GFT afval

Particulieren beschikken over een GFT bak van de gemeente, ook wel de ‘groene’ of ‘bruine’ bak genoemd. De afkorting GFT staat voor Groente, Fruit en Tuinafval. Hoewel de betekenissen erg op elkaar lijken, is er een belangrijk verschil tussen Swill afval en GFT afval.

In een GFT container mogen ook een oude bos bloemen, takken en snoeisel uit de tuin. Maar tuinafval mag niet in een Swill container. GFT en Swill worden namelijk op een andere manier verwerkt en daarom is het belangrijk dat dit gescheiden blijft.

Een ander verschil is dat in een Swill afvalcontainer ook gekookte etensresten en categorie 3 materiaal mag. Dit zijn dierlijke (bij)producten. En deze mogen op hun beurt niet bij het GFT afval. U kunt een Swill container dus het beste zien als een GFT bak, zonder de T (van tuinafval) en mét gekookte etensresten, vlees, vis en gevogelte.

Swill afval regelgeving

Voorheen werd alle etensresten van bedrijven vaak in een restafvalcontainer gegooid. Maar gelukkig is dat verleden tijd. Er geldt nu een Swill afval regelgeving. Ondernemingen dienen een steentje bij te dragen aan de recycling van organisch afval.

Is keukenafval scheiden verplicht voor horeca zaken?

Ja, horecaondernemers (en bedrijven die dagelijks keukenresten produceren) zijn verplicht om keukenafval (organisch afval/Swill) te scheiden. Vroeger was het sorteren van organisch afval geen verplichting. Maar door vernieuwde regels op het gebied van duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen, klimaat en milieu is het opgenomen in de wet- en regelgeving. Branches als horeca, zorginstellingen, pretparken, festivals en bedrijven met grote kantines leveren hierdoor een enorme positieve impact aan circulaire afvalverwerking.

Organisch afval uit horeca, supermarkten en bedrijfskantines

Heeft u een restaurant, lunchroom of bedrijfskantine? Dan krijgt u te maken met veel organisch afval, bijvoorbeeld voedsel wat niet helemaal opgegeten is. Ook bedorven voeding van supermarkten of producten die over de datum zijn kunt u deponeren in een Swill container. Dit dient wel zonder papier of (plastic) verpakkingsmateriaal te zijn.

    Keukenafval uit zorginstellingen en ziekenhuizen

    Ook uit ziekenhuizen, zorginstellingen, verzorgingstehuizen, maar ook scholen, universiteiten en kinderdagverblijven komt keukenafval vrij. Deze instellingen en organisaties beschikken vaak over een grote keuken. Dan is het periodiek laten ledigen van een keukenafval container heel handig én duurzaam.

      Etensresten uit doorstroomlocaties, zoals pretparken en festivals

      In pretparken, musea, dierentuinen en andere doorstroomlocaties is er altijd sprake van etensresten. Denk ook aan festivals en evenementen waar eten en drinken aangeboden wordt. Voor deze type bedrijven en locaties met veel bezoekers, klanten en patiënten biedt het huren van een container voor etensresten een uitkomst.

        Waarom is SWILL afval scheiden belangrijk?

        Het apart inzamelen van organisch afval, ook wel swill-afval genoemd, maakt hergebruik mogelijk. Etensresten kunnen worden gecomposteerd tot tuinaarde of vergist tot biogas. Dit vermindert de hoeveelheid restafval én levert duurzame grondstoffen en energie op.

        Afval scheiden bespaart niet alleen op kosten, maar ook op nieuwe grondstoffen en energie. Daarmee draagt u direct bij aan een circulaire economie. Duurzame afvalinzameling speelt een steeds grotere rol in klimaat- en milieubeleid. Bedrijven die hun afvalstromen slim scheiden, lopen hierin voorop.

        Bedrijfsafval Nederland moedigt organisaties aan om bewuste keuzes te maken in hun afvalbeheer. Samen werken we aan een toekomst met minder verspilling en meer hergebruik.

        SWILL afval

        Wat mag er in een Swill container?

        We hebben hierboven al kort beschreven wat er in een Swill container mag. Onderstaande lijst is een handig overzicht van toegestane producten. Deze lijst is trouwens niet uitputtend, maar geven globaal de voedselsoorten aan die in de organische afvalbak gegooid mogen worden.

        Wat mag niet bij Swill-afval?

        Er zijn ook een aantal producten en materialen die niet in een Swill afvalcontainer mogen. Zoals eerder al genoemd mag snoei/tuinafval niet in de bak: dit hoort in een GFT container. Als u twijfelt over een bepaalde product, neem dan gerust contact met ons op.

        Handige tip: staan er bij u meerdere afvalcontainers? Maak dan een lijst en hang deze bij de containers om te verduidelijken welk materiaal er in mag. Een overzichtelijk scheidingsproces voor uw medewerkers voorkomt fouten bij afvalscheiding. Hierdoor kan het afval namelijk gezien worden als restafval, waardoor er hogere verwerkingskosten in rekening gebracht kunnen worden.

        Swill afvalverwerking: duurzaam ondernemen

        Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die aardappelschillen, ketchup en patat? Hoe wordt organisch afval gerecycled en verwerkt? Een belangrijk aspect is dat hoogwaardige recycling alleen mogelijk is als het afval niet vervuild is. Oftewel: zitten er meerdere afvalstromen door elkaar, dan gaat het naar de verbranding. En het verbranden is helaas zeer milieuonvriendelijk.

        Er zijn twee manieren waarop Swill-afval verwerkt wordt:

        1) Vergisten

        Vergisten is het omzetten van organische materialen en stoffen in biogas door middel van schimmels en bacteriën (micro-organismen). Het is een biologisch proces dat plaats vindt in speciale installaties/tanks. Het wordt ook wel groengas genoemd. Dit gewonnen gas kan vervolgens omgezet worden naar bijvoorbeeld duurzame elektriciteit. Vergisting is een mooie manier van recyclen.

        2) Composteren

        Een ander deel van het swill-afval wordt, samen met de resten die overblijven na vergisten, gecomposteerd. Speciale composteermachines verwerken alle etensresten en keukenafval. De aanwezigheid van zuurstof, temperatuur en vocht zijn van grote invloed op dit natuurlijke afbraakproces. Tijdens het proces komt er water en koolstofdioxide vrij. De uiteindelijke compost die eruit voortvloeit kan heel goed gebruikt worden als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw, maar ook in particuliere moestuinen.

        hoe wordt swill afval verwerkt

        ” We zien een toename in het aantal bedrijven dat Swill afval scheidt. Dit is een mooie ontwikkeling, want het recyclen van organisch afval heeft veel voordelen.”

        SWILL afval laten ophalen?
        Snel en goedkoop geregeld.

        Rolcontainer voor uw SWILL afval huren?

        Vraag direct vrijblijvend een offerte aan en ontvang binnen 2 uur een scherp voorstel!