Elk bedrijf in Nederland heeft te maken met restafval. Dit type bedrijfsafval was voorheen de grootste afvalstroom. Op elk bedrijventerrein stond wel een grote restafval container. Maar de afgelopen jaren zien we de hoeveelheid restafval bij bedrijven afnemen.
Dit is een goed teken! Want minder restafval betekent dat ondernemers in allerlei branches steeds beter hun afval scheiden. Met als resultaat dat een kleine restafval container vaak voldoende is. Minder rest afval is veel beter voor het milieu. En niet geheel onbelangrijk: het drukt de bedrijfskosten.
Op deze pagina leest u alles over restafval en het huren van de goedkoopste restafval containers voor uw bedrijf.
Inhoudsopgave
- Restafval container huren
- Restafval reduceren is duurzaam en kostenbesparend
- Bedrijfsafvalcontainer voor restafval
- Restafvalcontainers: afmetingen en inhoud
- Restafval ophalen: wanneer en hoe vaak?
- Wat is restafval?
- Restafval voorbeelden
- Restafval logo
- Wat mag in restafval container?
- Wat mag niet bij restafval?
- Hoe wordt restafval verwerkt?
- Wat kost een container voor restafval?
- Restafval container aanvragen: goedkoop en snel regelen

Restafval container nodig?
- Binnen 2 werkdagen een restafval container op uw locatie
- Profiteer van de goedkoopste all-in prijzen in uw regio
- (Twee)wekelijks of maandelijks komen wij uw restafval ophalen
- Bedrijfsafval Nederland berekent geen toeslagen of milieuheffingen
- Flexibel servicecontract en persoonlijk advies
Restafval container huren
Een bedrijf runnen zonder dat er restafval vrijkomt is vrijwel onmogelijk. Hoe goed u of uw medewerkers afval scheiden, er blijft altijd afval over wat niet bij PMD, SWILL, glas of papier/karton hoort. Daarom is een restafval container huren altijd handig. In deze rolcontainer mag bijna alles. Het wordt om deze reden ook wel een gemengd afval container genoemd.
Restafval reduceren is duurzaam en kostenbesparend
Maar met alleen een restafvalbak voor de deur hanteert u geen kostenbesparend afvalmanagement. Waarom niet? Omdat het huren van een restafval container altijd duurder is dan aparte afvalcontainers voor de verschillende afvalsoorten. Dat is ook logisch, want het is geen duurzame keuze. Het sorteren van restafval kost veel energie en tijd. Vaak is dit ook niet rendabel en gaat het direct de verbrandingsoven in.
Vanwege deze negatieve milieu impact zijn restafval containers duurder. Zo stimuleert de overheid bedrijven om bedrijfsafval zo veel mogelijk gescheiden aan te leveren en restafval te reduceren. Afval scheiden is dus niet allee duurzaam, maar ook kostenbesparend.
Bedrijfsafvalcontainer voor restafval
In tegenstelling tot particulieren wordt een restafvalcontainer voor bedrijven niet verstrekt door de gemeente. Huishoudens beschikken over een grijze kliko of gemeentelijke ondergrondse container. Maar ondernemingen moeten dit zelf regelen. Een bedrijfsafvalcontainer voor uw restafval huurt u gemakkelijk, goedkoop en snel bij Bedrijfsafval Nederland. U betaalt een vast bedrag per maand en wij regelen het ledigen en verwerken.
Restafvalcontainers: afmetingen en inhoud
Welk formaat restafvalcontainer is het meest geschikt voor uw onderneming? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bedrijfsafval en in welke mate afvalscheiding wordt toegepast. Onze restafvalcontainers hebben verschillende afmetingen en inhoud, variërend van 240 liter tot 2500 liter. We hebben de formaten hieronder op een rij gezet.
Wij kunnen de containers binnen 2 werkdagen op uw locatie(s) plaatsen. Als er sprake is van een lopend contract elders, dan zorgen we dat onze service-overeenkomst naadloos overloopt op de einddatum van het oude contract.

Restafvalcontainer
Klein
240 liter
58 x 75 x 105 cm (LxBxH)
4 vuilniszakken
360 liter
88 x 58,5 x 111 cm (LxBxH)
6 vuilniszakken

Restafvalcontainers
Middel
500 liter
184 x 112 x 142 cm (LxBxH)
9 vuilniszakken
660 liter
137 x 77 x 117 cm (LxBxH)
12 vuilniszakken
770 liter
137 x 77 x 132 cm (LxBxH)
14 vuilniszakken

Restafval container
Groot
1100 liter
137 x 107 x 130 cm (LxBxH)
19 vuilniszakken
1300 liter
122 x 100 x 142 cm (LxBxH)
23 vuilniszakken

Restafval containers
Extra Groot
1700 liter
169 x 112 x 142 cm (LxBxH)
28 vuilniszakken
2500 liter
205 x 140 x 160 cm (LxBxH)
45 vuilniszakken
Restafval ophalen: wanneer en hoe vaak?
Wij komen uw restafval ophalen op vaste dagen die van tevoren afgesproken zijn met u. U ontvangt een digitale kalender met alle data waarop de rolcontainer geleegd wordt. We denken graag met u mee hoe vaak de afvalcontainer(s) geleegd moeten worden, zodat dit perfect aansluit op uw behoefte.
Met onze jarenlange ervaring voorzien wij u graag van een goed advies. Elk bedrijf heeft namelijk een andere hoeveelheid restafval. Is een kleine restafvalcontainer geschikt voor uw organisatie of juist een extra grote? Hoeveel vuilniszakken kunnen er in een afvalbak en welke ruimte is er op uw terrein om de container te plaatsen? En is bijvoorbeeld 1x per maand of 2x per week het restafval ophalen de beste keuze? Wij denken graag met u mee over de grootte van de afvalcontainer en de ledigingsfrequentie. Neem gerust contact met ons op.
Wat is restafval?
Restafval is het gedeelte van het huishoudelijk afval of bedrijfsafval dat overblijft nadat al het recyclebare afval is gescheiden. Het ‘resterende afval’ is dus afval dat niet gescheiden ingeleverd kan worden. Als alle gangbare afvalstromen, zoals plastic, karton, blik, flessenglas en organisch afval, uit de hoofdstroom genomen zijn, blijft er restafval over.
Restafval logo
Er bestaat geen officieel restafval logo vanuit de overheid, maar kennen we wel een aantal symbolen waarmee restafval aangeduid wordt. Vaak zijn deze grijs of zwart van kleur. Als u dus ergens een afbeelding of sticker ziet van één van de logo’s hiernaast, dan wordt hier restafval mee bedoeld. In de meeste gemeentes is een restafvalcontainer daarom ook grijs.
Restafval voorbeelden
Hoewel er bij goede afvalscheiding eigenlijk vrij weinig restafval overblijft, zijn er een paar materialen die bij dit type afval horen. Een aantal restafval voorbeelden zijn luiers, kattenbakvulling, maandverband, chips kokers en as uit de asbak of haard.
Een ander voorbeeld: mag piepschuim bij restafval? Kleine hoeveelheden is geen probleem, maar bij grotere hoeveelheden (zoals de verpakking van een nieuwe TV) kunt u het naar het afvalstation van uw gemeente brengen. Piepschuim kan namelijk heel goed gerecycled worden. Verbranden is dan zonde. Hieronder hebben we een handige lijst gemaakt met wat er wel en niet bij restafval mag.



Wat mag in een restafval container?
Check het overzicht hieronder voor alle materialen die toegestaan zijn in een restafval container.
- Chipszakken en chipsbussen/kokers
- Kattenbakkorrels of -vulling
- Luiers
- Kurken
- Pizzadozen (bevatten vaak etensresten of vet)
- Gebruikte zakdoekjes, keukenpapier en tissues
- Spuitbussen (bijv. slagroom, haarlak en deodorant)
- Theezakjes, koffiepads of koffiefilters
- Maandverband, tampons en incontinentiemateriaal
- Piepschuimverpakkingen zoals fastfoodverpakkingen
- Mondkapjes en wegwerphandschoenen
- Doordrukstrips van kauwgom of medicijnen
- Kauwgom
- Scheermesjes
- Stofzuigerzakken en inhoud
- As uit asbak, haard en barbecue
- Lucifers en luciferdoosjes
- Foto’s en geplastificeerd papier
- Hydrokorrels
- Ordners, ringbanden en opbergmappen
- Vies en/of nat papier en karton, zoals bakpapier
- Enveloppen met plastic bubbeltjes
- Vulling van kussen en knuffels
Wat mag niet bij restafval?
Er zijn bepaalde producten en materialen die niet bij het restafval mogen. We hebben ze hieronder op een rij gezet.
- Maximaal 5% hout
- Stenen en puin
- Maximaal 5% glas
- Maximaal 5% groenafval
- Boomstronken en wortels
- Grond en mest
- Olie en verf
- Frituurvet
- Metaal en ijzer
- Bouw- en sloopafval
- Organisch/GFT afval
- Asbest en bitumen (dakleer)
- Autobanden en rubber
- Chemisch afval of gevaarlijke stoffen
- Elektr(on)ische apparaten en accu’s
- Medicijnen
- Batterijen
- Lampen
- Matrassen
- Grofvuil
- Textiel
TIP: hang de lijsten van toegestaan en niet toegestaan restafval vlakbij de container. Zo kunnen uw medewerkers in één oogopslag zien wat er allemaal in mag. Dat reduceert het restafval, omdat het afvalscheiding stimuleert.
Hoe wordt restafval verwerkt?
Misschien vraagt u zich af: wat gebeurt er met restafval? Wordt het nog gesorteerd of gerecycled? Het korte antwoord is: nee, restafval is niet geschikt voor hergebruik en gaat daarom de verbrandingsoven in.
De verwerking van restafval
Al het niet-recylcebare afval en afval dat niet gescheiden kan worden komt in de restafvalcontainers terecht. Wij komen bij u het restafval ophalen en brengen dit naar een afvalenergiecentrale. In Nederland hebben we 13 van deze centrales, ook wel AEC’s genoemd.
Verbranden om huizen te verwarmen
In deze afvalcentrales wordt het restafval verbrandt in grote moderne ovens. Hier komt duurzame energie uit voort, waarmee huizen verwarmt kunnen worden. Hoewel restafval niet het meest duurzame afvaltype is, is het dus zeker niet nutteloos. Het levert een belangrijke bijdrage aan duurzame energieproductie. Toch komen er rookgassen en schadelijke stoffen vrij bij verbranding. Ondanks dat de schoorstenen enorme filters hebben om te zuiveren, gaan er altijd stoffen de lucht in die milieubelastend zijn. Daarom is het streven naar zo min mogelijk restafval zo belangrijk.
Metaalresten verwijderen
Na verbranding blijft er ‘slakken’ over. Een nee, dan bedoelen we geen gladde diertjes, maar ‘bodemas’. Met magneten worden de laatste metalen er uitgehaald voor de metaalrecycling. In een aantal vernieuwde centrales worden het plastic, drinkpakken en metaal er al voor de verbranding eruit gesorteerd.
Slakken voor aanleg wegen
De massa die tot slot overblijft heeft gelukkig ook een nuttige bestemming. Dit zwarte korrelige materiaal (slakken) wordt gebruikt voor het ophogen of aanleggen van wegen. Zo halen we het maximale uit de verwerking en ‘recycling’ van restafval!
” Het verminderen van restafval moet altijd het streven zijn. Hoewel er duurzame energie voorkomt uit de verbranding van restafval, is het gebruik en hergebruik van duurzame materialen zoals karton en glas veel minder milieubelastend.”

Wat kost een container voor restafval?
De prijs van een container voor restafval is afhankelijk van het formaat van de afvalcontainer én het aantal keren dat de bedrijfsafvalcontainer geleegd moet worden per week/maand. Wij streven er altijd naar om de laagste tarieven in uw vestigingsplaats te hanteren. Of u nu een restafvalbak nodig heeft voor uw kinderdagverblijf in Utrecht of voor uw kantoor in Dordrecht of Gouda: u kunt een goedkope restafval container huren bij Bedrijfsafval Nederland BV.
U regelt het huren van een rolcontainer voor restafval gemakkelijk online. Na het invullen van het offerteformulier mailen wij u binnen maximaal twee uur een scherp prijsvoorstel. Vervolgens kunt u de serviceovereenkomst digitaal ondertekenen. Daarna spreken we samen telefonisch af waar en wanneer u de restafvalcontainer geplaatst wilt hebben. Snel geregeld dus!
Restafval container aanvragen: regel het goedkoop en snel
- Vul het overzichtelijke offerteformulier in op uw computer of mobiele telefoon
- Kies een formaat en ledigingfrequentie die perfect aansluit bij uw hoeveelheid restafval
- U ontvangt binnen twee uur een prijsvoorstel met de goedkoopste tarieven in uw regio
- Bedrijfsafval Nederland plaats binnen 2 werkdagen een restafval container op uw locatie
- Goed advies en persoonlijke service: onze specialisten denken graag met u mee