Piepschuim afval

Piepschuim afval is een zeer waardevolle grondstof voor recycling. Goede afvalscheiding van EPS bij de bron draagt bij aan een beter milieu en aan kostenbesparing op uw restafval. Op deze pagina leest u alles over het inzamelen, ophalen en recyclen van piepschuim.

Piepschuim weggooien voor bedrijven

Bedrijven kunnen op een verantwoorde manier hun piepschuim weggooien door gebruik te maken van onze EPS ophaalservice. Bedrijfsafval Nederland levert hiervoor speciale doorzichtige afvalzakken van 1000 liter voor piepschuimafval met een handige zakhouder. Wij komen periodiek de zakken ophalen op uw locatie.

Inzameling piepschuim verpakkingen

Of het nu gaat om grote blokken eps of styrofoon, grote stukken piepschuim isolatiemateriaal of kleine brokken tempex, bedrijven kunnen bij ons terecht voor de gescheiden inzameling van allerlei soorten piepschuim verpakkingen. Wij bieden onze ophaaldienst voor piepschuimterugname aan in heel Nederland.

EPS bestaat voor 98% uit lucht en dus enerzijds heel licht in gewicht en anderzijds zeer volumineus. Het neemt dus veel ruimte in beslag in de restafval container. Door piepschuimafval goed en apart aan te leveren drukt u uw afvalkosten aanzienlijk én draagt u bij aan het milieu.

piepschuim-afval

Piepschuim afval?
EPS Ophaalservice

 • Piepschuim inzameling en recycling voor bedrijven
 • U betaalt geen toeslag of milieuheffing
 • Voordelige all-in tarieven
 • Flexibel servicecontract
 • Landelijke dekking

Wat is EPS piepschuim?

EPS staat voor Expanded Polystyreen (geëxpandeerd polystyreen). Het is een kunststof dat in de basis van aardolie wordt gemaakt. Het is het meest bekend onder de naam piepschuim, maar wordt ook wel tempex, airpop, ps-hardschuim, isomo of styrofoon genoemd.

Het wordt in veel verschillende vormen en maten toegepast in verschillende branches en sectoren. Het is bijvoorbeeld een veelgebruikt verpakkingsmateriaal voor stootvrij transport. Daarnaast is het ook een veel gebruikt isolatiemateriaal bij bouwprojecten.

Wat kost piepschuim afvoeren?

De kosten voor piepschuim afvoeren zijn afhankelijk van de hoeveelheid en de ophaalfrequentie. Door het vrijblijvend aanvragen van een offerte kunnen wij uw afvalstroom goed in kaart brengen en u een passend voorstel doen.

Regels piepschuim inleveren bedrijven

Zakelijk piepschuim inleveren is onderhevig aan een aantal acceptatie voorwaarden. Om het zo optimaal mogelijk te recyclen, dient het piepschuimafval:

 • Schoon, droog en wit te zijn, dus niet vervuild met of verkleurd door andere (afval)stoffen
 • Niet vermengd of verlijmd te zijn met andere stoffen (bijvoorbeeld aan elkaar geplakt verpakkingen/producten van papier, karton of plastic)
 • Vrij te zijn van gevaarlijke stoffen, het mag dus bijvoorbeeld geen lijm- en verfresten bevatten

Zakken en houder voor EPS piepschuimafval

Voor het inzamelen van EPS/piepschuim leveren wij speciale 1000 liter zakken (transparante knapzakken) en een stevige zakhouder. Deze standaard/beugel vergemakkelijkt voor u en uw medewerkers het sorteren van piepschuim van ander bedrijfsafval. Periodiek of op afroep komen wij de volle zakken ophalen op uw locatie.

knapzakken-eps-tempex-piepschuim

EPS Afvalzakken 1000L

piepschuim-zak-beugel-houder

Knapzakken houder/standaard

1000L-zakken-piepschuim

Piepschuim afvalzakken

Kan piepschuim worden gerecycled?

Ja, piepschuim is zeer goed recyclebaar, ondanks dat het de slechte naam heeft van plastic/kunststof. EPS is een duurzaam en zeer waardevolle grondstof, omdat het 100% gerecycled kan worden tot nieuw piepschuim.

Hoe werkt EPS piepschuim recycling?

Er zijn twee piepschuim recycling methodes: persen of shredderen. In het eerste geval wordt het piepschuimafval samengeperst in een perscontainer tot een compact blok. De afvalverwerker vervoert de blokken naar fabrikanten, die het omzetten in de productie van nieuwe kunststof producten.

Bij het shredden wordt het EPS verbrokkeld, vermalen en gezeefd tot kleine EPS parels (kleine bolletjes). Het merendeel van deze gerecyclede parels wordt weer gebruikt voor woningisolatie in muren en kruipruimtes.

eps-piepschuim-recycling

Met een juiste inzameling van piepschuim valt er enorme winst te behalen voor het milieu. EPS-recycling is daarom bij uitstek een goed voorbeeld van een 100% circulaire grondstof, hergebruik en duurzaam afvalmanagement.

Meestgestelde vragen over piepschuim afval scheiden

Piepschuim afval in welke bak?

Huishoudens mogen een kleine hoeveelheid (vervuild) piepschuim in de restafval kliko doen of grotere hoeveelheden bij de milieustraat van de gemeente brengen. Bedrijven echter hebben vaak te maken met grotere volumes en dienen de afvoer te regelen bij een externe partij met een speciale piepschuimzak en houder.

Mag piepschuim bij restafval?

Nee, grote hoeveelheden schoon piepschuim mogen niet bij restafval. Als particulier kun je terecht bij het afvalbrengstation van de gemeente. Bedrijven kunnen hun EPS afval laten ophalen door een afvalverwerkingsbedrijf, zodat het goed gerecycled kan worden.

Mag piepschuim bij plastic (PMD)?

Nee, piepschuim mag niet bij plastic (PMD of PD) of in de plasticbak, omdat plastic afval een andere samenstelling heeft en op een andere manier verwerkt wordt. Een PMD container is uitsluitend bedoeld voor plastic verpakkingen, metaalverpakkingen (blikjes) en drinkkartons.

Welke zak hoort piepschuim?

Vervuilde piepschuim verpakkingen, zoals tempex schaaltjes en bakjes met etensresten mogen in de restafval bak. Voor grotere hoeveelheden inleveren schoon tempex, zoals isolatiemateriaal en EPS-verpakkingen kunnen wij speciale piepschuimafvalzakken en een knapzakhouder leveren voor een efficiënte inzameling.

Kan piepschuim bij oud papier en karton?

Nee, piepschuim mag niet bij oud papier en karton, omdat het verschillende materialen zijn en apart inleveren noodzakelijk is voor een goed en verantwoord re-use en recycle proces.

Piepschuim afval laten ophalen

 • Voordelige Piepschuim/EPS Ophaalservice
 • Wij leveren de juiste inzamelmiddelen op uw locatie
 • Laat eenmalig of periodiek uw piepschuim afval ophalen
 • Vraag een offerte aan en ontvang binnen 1 dag een prijsvoorstel
 • Ons team adviseert u graag: persoonlijke service staat voorop!
EPS-piepschuim-afvoeren