Folie afval (LDPE)

In het bedrijfsleven komt veel folie afval vrij. Met name in de industrie sector, groothandels, logistiek en meubel- en voedingsmiddelenbranche wordt er veel plastic folie gebruikt als verpakkingsmateriaal. Producten kunnen er zeer goed en stevig in verpakt en afgedekt worden, zodat het zonder schade getransporteerd kan worden.

Op deze pagina leest u meer over het inzamelen, afvoeren en ophalen van folie afval. We zetten de inzamelingsmogelijkheden voor u op een rij en lichten het belang toe van folie hergebruik (LDPE recycling).

Wat is plastic folie afval?

Plastic folie afval is bedrijfsafval dat bestaat uit gebruikte verpakkingsfolie, veelal gemaakt van LDPE. Dit staat voor Low-Density Polyetheen. Het is een dun, maar zeer sterk en flexibel plastic. Folies kunnen meestal maar eenmalig gebruikt worden. Na gebruik is het belangrijk om plastic folie afval gescheiden in te zamelen, zodat het gerecycled kan worden.

Verpakkingsfolie soorten

Er zijn een aantal verpakkingsfolie soorten. De meest bekende foliesoort is rekfolie, ook wel stretchfolie, wikkelfolie of sealfolie genoemd. Dit wordt vaak gebruikt om goederen op een pallet stevig te verpakken voor transport.

Als producten breukgevoelig zijn dan wordt er vaak gebruik gemaakt van noppenfolie. Dit noemt men ook wel ‘bubbeltjesfolie’ of luchtkussenfolie. Om eventuele oppervlaktebeschadiging tegen te gaan wordt schuimfolie toegepast.

Verpakkingsfolie wordt geleverd op grote rollen. Het sealen van producten en dozen kan handmatig gedaan worden, maar er zijn ook wikkelfoliemachines voor.

folie-afval

Folie afval inzameling

 • Laat uw folie afval goedkoop ophalen
 • LDPE inzameling in heel Nederland
 • Geen milieuheffing en/of toeslagen
 • Plastic folie afval scheiden is milieuvriendelijk en kostenbesparend
 • Foliezakken en foliezakhouders altijd direct leverbaar
 • Perscontainers voor bulk folie-afval
 • Persoonlijke klantenservice
 • Maandelijks opzegbaar

Wat is LDPE folie?

LDPE folie is zeer geschikt als verpakkingsmateriaal. De afkorting LDPE staat voor Low Density Polyethylene (Engels), ofwel lagedichtheidpolyetheen. Hieronder vallen onder andere rek- en wikkelfolie, noppenfolie en schuimfolies. Dit type folie/plastic wordt vervaardigd door polymerisatie van etheen onder hoge druk.

LDPE is een thermoplast. Dat is een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Deze eigenschap maakt dat het zeer geschikt is voor hergebruik. Voordelen van LDPE-folie zijn: goed isolerend, waterafstotend en bestand tegen zuren. Daarnaast mag het in contact komen met levensmiddelen en dus gebruikt worden in de voedselindustrie.

ldpe-folie

Waarom plastic folie afval scheiden?

Als bedrijf plastic folie afval scheiden betekent niet alleen dat u milieubewust bezig bent, maar het is ook goedkoper. Verpakkingsfolie zou anders terecht komen in uw restafval container of PMD container en dat neemt enorm veel ruimte in beslag. Dat heeft grote(re) bedrijfsafvalcontainers en/of een hogere ledigingsfrequentie als gevolg. Uw afvalkosten zullen daardoor hoger zijn dan als u uw folie afval gescheiden aanlevert.

Verpakkingsfolie gescheiden inzamelen is beter voor het milieu én kostenbesparend

Aparte afvalcontainers gebruiken voor verschillende afvalsoorten levert altijd een besparing op. Een duurzaam en milieubewust afvalbeleid loont dus zeker. Enerzijds draagt u met verpakkingsfolie gescheiden inzamelen een steentje bij aan een beter milieu. Anderzijds bespaart u aanzienlijk op uw vaste bedrijfskosten, omdat de hoeveelheid restafval (gemengd afval) afneemt. Het sorteren van dit type afval kost namelijk veel energie en heeft daardoor een negatieve milieu-impact.

Wilt u weten hoeveel kosten u kunt besparen met bronscheiding? Neem gerust contact met ons op. Met onze jarenlange ervaring voorzien wij u graag van een gedegen berekening.

Folie afvoeren

Het proces van folie afvoeren proberen we zo efficiënt en makkelijk mogelijk te maken voor bedrijven. We bieden een aantal opties aan die het inzamelen voor u als ondernemer vergemakkelijken. Zo is het gebruik van foliezakken een handige manier voor het weggooien van gebruikte folies. En met een stevige foliezakhouder kunt u de zakken goed vullen.

Heeft u grotere hoeveelheden LPDE-afval, dan is een gaaskooi of perscontainer een goede optie. Dat levert nog een voordeel op: het mag samengevoegd worden met papier en karton afval en dat scheelt transportkosten. Bij de afvalverwerker wordt dit met een speciale methode van elkaar gescheiden.

Foliezakken / knapzakken

foliezakken-knapzakken

Het gebruik van foliezakken is een handige manier om het folie-afval te scheiden van uw andere bedrijfsafval. De inhoud van 1 foliezak is 400 liter en zijn altijd direct leverbaar.

Foliezakhouder / zak standaard

foliezakhouder

Een foliezakhouder is een handige standaard waar u een knap- of foliezak aan kunt hangen, zodat deze gemakkelijker te vullen is. De afmetingen van de houder zijn: L60 cm x B58 cm x H130 cm.

Gaaskooi voor folie afvalzakken

gaaskooi-folie-afval

Een gaaskooi (2400 liter) is een container waar u meerdere folie knapzakken in kwijt kunt (H165 cm x B167 cm x D106 cm). U kunt hier ook uw oud-papier en karton afval in deponeren.

Perscontainer voor folie afval

perscontainer-folie-afval

Bij grote hoeveelheden folie afval is een perscontainer of verdichter geschikt. De gebruikte verpakkingsfolie kan tezamen met papier en karton in de container gedaan worden.

Hoe wordt folie afval verwerkt?

De ingezamelde folie afval wordt bij verschillende landelijke afvalverwerkingsbedrijven gebracht. Als het gemengd is met karton en papier wordt dit eerst van elkaar gescheiden met een machine. Vervolgens worden alle LDPE folies door middel van verhitting samengesmolten. De uiteindelijke plastic massa dient als basis voor nieuwe foliesoorten en andere plastic verpakkingen. Het is dus 100% recyclebaar!

LDPE recycling

Met goede LDPE recycling kunnen we een enorme slag maken op het gebied van circulaire economie. Een groot voordeel van LDPE is namelijk dat het heel geschikt is voor hergebruik. Door het apart (en schoon) in te zamelen blijft de kwaliteit behouden. Van gebruikte folie kan dan nieuwe gemaakt worden. Er is weinig grondstof nodig om dit type verpakkingsfolie te produceren. Dat betekent dat er relatief weinig energie nodig is en dat heeft minder CO2-uitstoot als gevolg.

” Verpakkingsfolie, veelal gemaakt van LDPE, is zeer goed te recyclen. Van folie afval kan nieuwe wikkelfolie, rekfolie of bijvoorbeeld plastic zakken gemaakt worden. Daarom stimuleren wij gescheiden inzameling. Dit reduceert het (milieuonvriendelijke) restafval en dat moet altijd het streven zijn.

folie-afval-ldpe-recycling

Laat goedkoop uw folie afval afvoeren

 • Vul het overzichtelijke offerteformulier en ontvang binnen 1 werkdag reactie
 • Kies een ledigingfrequentie die perfect aansluit bij uw hoeveelheid folie afval
 • U ontvangt binnen twee uur een prijsvoorstel met de goedkoopste tarieven in uw regio
 • Bedrijfsafval Nederland komt uw LDPE afval ophalen op uw locatie
 • Onze specialisten staan u altijd persoonlijk te woord
folie-afval-afvoeren