Swill afval

Van bananenschillen tot gekookte aardappelen en van sauzen tot oud brood: vrijwel elk bedrijf in Nederland met een keuken of kantine heeft te maken met dit type afval. Bij een restaurant, pretpark of verzorgingstehuis is een Swill container één van de meest gebruikte afvalbakken. Op deze pagina vindt u alle informatie over Swill, GFT, organisch afval, keukenafval en etensresten. Van inzamelen tot recyclen.

Wat is Swill afval?

Swill afval noemen we ook wel organisch afval. Het is een term voor alle soorten voedselafval van horecagelegenheden, cateringbedrijven, zorginstellingen, amusement doorstroomlocaties en bedrijfskantines. Hieronder vallen bijvoorbeeld schillen van groenten en fruit, maar ook restjes rijst, oude soepen, broodjes en friet.

Swill betekenis en afkorting

Vaak wordt er gedacht dat SWILL een afkorting is. Dit is niet het geval. In de Engelse taal is de definitie van Swill ‘spoelen’ of ‘overvloed’. Binnen de afvalbranche is de betekenis van Swill alle organische afvalsoorten, zoals etensrestjes, keukenafval en levensmiddelen, gekookt en ongekookt. Maar er is wel een verschil met GFT afval, daarover meer in dit artikel.

Swill afval regelgeving

Is keukenafval scheiden verplicht voor horeca zaken?

Ja, horecaondernemers (en bedrijven die dagelijks keukenresten produceren) zijn verplicht om keukenafval (organisch afval/Swill) te scheiden. Vroeger was het sorteren van organisch afval geen verplichting. Maar door vernieuwde regels op het gebied van duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen, klimaat en milieu is het opgenomen in de wet- en regelgeving. Branches als horeca, zorginstellingen, pretparken, festivals en bedrijven met grote kantines leveren hierdoor een enorme positieve impact aan circulaire afvalverwerking.

swill-afval

Laat uw swill afval ophalen

  • Steeds meer bedrijven scheiden Swill: duurzaam afvalmanagement
  • Er staat binnen 2 werkdagen een Swill container op uw terrein
  • Wekelijks of maandelijks komen wij uw Swill afval ophalen
  • Zeer geschikt voor horeca, de zorg en doorstroomlocaties
  • Wij leveren tegen de laagste all-in tarieven in heel Nederland
  • Bedrijfsafval Nederland berekent geen milieuheffing en/of toeslagen

Swill container huren

Bij BedrijfsafvalNederland.nl kunt u een Swill container huren. Wij bieden deze organische afvalbak aan in een 120 liter formaat met verschillende ophaalfrequenties. Als horeca gelegenheid bent u bijvoorbeeld gebaat bij een tweewekelijkse lediging, want er komen veel etensresten vrij. Voor een bedrijfskantine is 1x in de twee weken het keukenafval ophalen wellicht voldoende.

Elk onderneming, instelling of organisatie heeft de verantwoordelijkheid om bedrijfsafval op een goede manier af te voeren. Een Swill container huren is één van de manieren om dit te doen. Organisch afval, keukenresten en voedselafval mogen allemaal in een Swill afvalcontainer.

Wat is een swill container?

Voorheen werd alle restafval van bedrijven vaak in één afvalcontainer gegooid. Maar gelukkig is dat verleden tijd. Oud papier en karton, pmd (plastic, blik en drankpakken), glas en organisch afval worden steeds vaker gescheiden aangeleverd in afval rolcontainers. Op deze manier dragen ondernemingen een steentje bij aan de recycling van verschillende soorten afval.

swill-container-huren

Swill container 120 liter

Organisch afval uit horeca, supermarkten en bedrijfskantines

Heeft u een restaurant, lunchroom of bedrijfskantine? Dan krijgt u te maken met veel organisch afval, bijvoorbeeld voedsel wat niet helemaal opgegeten is. Ook bedorven voeding van supermarkten of producten die over de datum zijn kunt u deponeren in een Swill container. Dit dient wel zonder papier of (plastic) verpakkingsmateriaal te zijn.

Keukenafval uit zorginstellingen en ziekenhuizen

Ook uit ziekenhuizen, zorginstellingen, verzorgingstehuizen, maar ook scholen, universiteiten en kinderdagverblijven komt keukenafval vrij. Deze instellingen en organisaties beschikken vaak over een grote keuken. Dan is het periodiek laten ledigen van een keukenafval container heel handig én duurzaam.

Etensresten uit doorstroomlocaties, zoals pretparken en festivals

In pretparken, musea, dierentuinen en andere doorstroomlocaties is er altijd sprake van etensresten. Denk ook aan festivals en evenementen waar eten en drinken aangeboden wordt. Voor deze type bedrijven en locaties met veel bezoekers, klanten en patiënten biedt het huren van een container voor etensresten een uitkomst.

Verschil Swill en GFT afval

Particulieren beschikken over een GFT bak van de gemeente, ook wel de ‘groene’ of ‘bruine’ bak genoemd. De afkorting GFT staat voor Groente, Fruit en Tuinafval. Hoewel de betekenissen erg op elkaar lijken, is er een belangrijk verschil tussen Swill afval en GFT afval.

In een GFT container mogen ook een oude bos bloemen, takken en snoeisel uit de tuin. Maar tuinafval mag niet in een Swill container. GFT en Swill worden namelijk op een andere manier verwerkt en daarom is het belangrijk dat dit gescheiden blijft.

Een ander verschil is dat in een Swill afvalcontainer ook gekookte etensresten en categorie 3 materiaal mag. Dit zijn dierlijke (bij)producten. En deze mogen op hun beurt niet bij het GFT afval. U kunt een Swill container dus het beste zien als een GFT bak, zonder de T (van tuinafval) en mét gekookte etensresten, vlees, vis en gevogelte.

Wat mag er in een Swill container?

We hebben hierboven al kort beschreven wat er in een Swill container mag. Onderstaande lijst is een handig overzicht van toegestane producten. Deze lijst is trouwens niet uitputtend, maar geven globaal de voedselsoorten aan die in de organische afvalbak gegooid mogen worden.

Wat valt er onder Swill?

  • Groente
  • Fruit
  • Sauzen en soepen
  • (Karne)melk, yoghurt en pap
  • Vlees, vis en gevogelte
  • Kaas en boter
  • Brood en banket
  • Eierschalen
  • Pinda’s en andere noten
  • Aardappelen
  • Friet en snacks
  • Jus en vetten (geen frituurvet)
  • Gekookte etensresten

Wat mag er niet bij Swill?

Er zijn ook een aantal producten en materialen die niet in een Swill afvalcontainer mogen. Zoals eerder al genoemd mag snoei/tuinafval niet in de bak: dit hoort in een GFT container. Als u twijfelt over een bepaalde product, neem dan gerust contact met ons op om het na te vragen.

Niet toegestaan

  • Botten en slachtafval
  • Mosselschelpen
  • Frituurvet
  • Koffiepads en theezakjes
  • Snoeiafval
  • Tuinafval
  • Plastic
  • Hout
  • Metaal
  • Textiel
  • Papier en karton
  • Glas en servies
  • As en haren

Handige tip: staan er bij u meerdere afvalcontainers? Maak dan een lijst en hang deze bij de containers om te verduidelijken welk materiaal er in mag. Een overzichtelijk scheidingsproces voor uw medewerkers voorkomt fouten bij afvalscheiding. Hierdoor kan het afval namelijk gezien worden als restafval, waardoor er hogere verwerkingskosten in rekening gebracht kunnen worden.

Waarom is het scheiden van organisch afval en etensresten belangrijk?

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van afvalscheiding. Afvalverwerkingsbedrijven ontwikkelen steeds slimmere technologieën voor het recyclen van afval. Eén van de afvalsoorten dat hergebruikt kan worden zijn etensresten. Maar waarom is organisch afval scheiden zo belangrijk? Daar vertellen we graag meer over.

Het doel van gescheiden afvalinzameling is dat waardevolle stoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, geld en energie nodig om nieuwe materialen te maken. Dit is niet alleen een kostenbesparing, maar we sparen hiermee ook de aardbol.

Organisch afval (SWILL) heeft als voordeel dat het gecomposteerd kan worden. Dat reduceert de hoeveelheid enorm en het kan na het proces gebruikt worden als grond en tuinaarde. Daarnaast kunnen etensresten en keukenafval ook omgezet worden in biogas door het te vergisten.

Duurzame afvalinzameling speelt een steeds grotere rol in milieu- en klimaatvraagstukken. Het is noodzaak, daar kunnen we het met zijn allen over eens zijn. Bedrijfsafval Nederland BV vertrouwt erop dat we in de toekomst een toename blijven zien van organisaties die duurzame afvaldoelstellingen introduceren. Op deze manier dragen ze bij aan een circulaire economie.

swill

De voordelen van swill afval scheiden voor ondernemers

Verplichtingen in de bedrijfswereld zijn altijd een uitdaging, maar gelukkig kent het scheiden van Swill afval ook voordelen. We kunnen ons voorstellen dat u zich als ondernemer afvraagt wat het ú oplevert.

  • Allereerst kunt u een beter beeld krijgen van de eventuele voedselverspilling binnen uw (horeca)bedrijf of personeelskantine. Wordt er veel weggegooid, zijn de porties misschien te groot? Dan valt daar winst te behalen.
  • Organisch afval scheiden is kostenbesparend. Het apart aanbieden van goed herbruikbaar afval, zoals Swill, PMD, glaswerk en karton zorgt voor veel minder restafval. Dit scheelt in de kosten, want restafval containers zijn duurder. Deze afvalcontainers hebben hogere tarieven, omdat bij deze afvalsoort meer werk zit in het scheiden en sorteren.
  • Daarnaast draagt u met duurzaam afvalmanagement bij aan MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Steeds meer ondernemers maken milieubewuste keuzes op het gebied van bedrijfsafval. Hierdoor maken we flinke duurzame stappen voorwaarts.
  • Tot slot voorkomt u stank, schimmel en ongedierte rondom uw onderneming door rot voedsel in uw standaard bedrijfsafvalcontainers. De Swill container heeft een inhoud van 120 liter en is dus niet te groot. De ophaalfrequentie kunt u zelf bepalen. Op die manier kunt u de stankoverlast tot een minimum beperken.

Is keukenafval scheiden verplicht voor horeca zaken?

Ja, horecaondernemers (en bedrijven die dagelijks keukenresten produceren) zijn verplicht om keukenafval (organisch afval/Swill) te scheiden. Vroeger was het sorteren van organisch afval geen verplichting. Maar door vernieuwde regels op het gebied van duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen, klimaat en milieu is het opgenomen in de wet- en regelgeving. Branches als horeca, zorginstellingen, pretparken, festivals en bedrijven met grote kantines leveren hierdoor een enorme positieve impact aan circulaire afvalverwerking.

Swill afval verwerken: duurzame afvalverwerking

Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die aardappelschillen, ketchup en patat? Hoe wordt organisch afval gerecycled en verwerkt? Een belangrijk aspect is dat hoogwaardige recycling alleen mogelijk is als het afval niet vervuild is. Oftewel: zitten er meerdere afvalstromen door elkaar, dan gaat het naar de verbranding. En het verbranden is helaas zeer milieuonvriendelijk.

Er zijn twee manieren waarop Swill-afval verwerkt wordt:

1) Vergisten

Vergisten is het omzetten van organische materialen en stoffen in biogas door middel van schimmels en bacteriën (micro-organismen). Het is een biologisch proces dat plaats vindt in speciale installaties/tanks. Het wordt ook wel groengas genoemd. Dit gewonnen gas kan vervolgens omgezet worden naar bijvoorbeeld duurzame elektriciteit. Vergisting is een mooie manier van recyclen.

2) Composteren

Een ander deel van het swill-afval wordt, samen met de resten die overblijven na vergisten, gecomposteerd. Speciale composteermachines verwerken alle etensresten en keukenafval. De aanwezigheid van zuurstof, temperatuur en vocht zijn van grote invloed op dit natuurlijke afbraakproces. Tijdens het proces komt er water en koolstofdioxide vrij. De uiteindelijke compost die eruit voortvloeit kan heel goed gebruikt worden als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw, maar ook in particuliere moestuinen.

” We zien een toename in het aantal bedrijven dat Swill afval scheidt. Dit is een mooie ontwikkeling, want het recyclen van organisch afval heeft veel voordelen.”

verwerking-swill-afval

Tot slot: alle voordelen van een Swill container

  • Duurzaam afvalmanagement: met het gescheiden aanbieden van Swill afval levert u een belangrijke bijdrage aan het milieu
  • U kunt kiezen uit verschillende ledigingsfrequenties van de afvalcontainer, zodat dit perfect aansluit op de hoeveelheid organisch afval
  • Binnen twee uur ontvangt u een mail met een scherp voorstel: u geniet van de goedkoopste all-in tarieven in uw regio
  • De Swill container kunnen wij al binnen 2 werkdagen leveren op uw locatie(s)
  • Bij Bedrijfsafval Nederland staat persoonlijke service en goed advies altijd voorop!